Sisäilman mittaus

Testilaite sisäilman laadun toteamiseen

Tieto sisäilman laadusta on tärkein askel kohti terveellisempää ympäristöä ja parempaa elämän laatua.

Tällä testilaitteella voidaan selvittää sisäilmassa olevien mikrobien ja sienikasvustojen määrä samalla testauksella yhtä aikaa. Testitulos on nähtävissä silmämääräisesti testilevyltä 2-7 vuorokauden kuluttua.

Jatkotutkimukset ja tarkemmat analyysit tehdään tarvittaessa laboratoriossa.

Laite on valmistettu kiilloitetusta alumiinista, se on valmiiksi kalibroitu ja siinä on ilmanäytteen ottamiseksi automaattinen 5 min. ajastin. Paino on 1,3 kg, käyttöjännite 12 V. Mukana seuraa verkkolaite 230/12 V.

Esimerkki mittauksesta

Esimerkki mikrobitason mittauksesta normaalissa asuinhuoneessa. Käytetään testeriä, jonka lävitse kulkee 500 litraa ilmaa kussakin näytteenotossa.

Viljelyalustan valmistus

Tarvitaan EASY GEL viljelyalusta ja EASY GEL TOTAL COUNT ravintoliuospullo. Niitä tulee käsitellä varoen ja myös omasta hygieniasta on huolehdittava.

Viljelyalustasta poistetaan kansi ja ravintoliuospullo tyhjennetään viljelyalustan alaosaan. Sitä hieman kallistellen liuos leviää tasaisesti pohjalle. Viljelyalusta suljetaan ja suositeltavaa on antaa liuoksen hyytyä noin 30 minuuttia. Tämän jälkeen viljelyalusta on käyttövalmis.

Laitteen valmistelu

Sisäilman mittauslaite sijoitetaan mahdollisimman keskelle huonetta ja samaa paikkaa käytetään kaikissa mittauksissa. Testilaitteen pohjassa on liitos kameran kolmijalkatelinettä varten.

Desinfioidaan reiällinen alumiinikansi ja viljelyalustan paikka testerissä pyyhkimällä ne denaturoidulla alkoholilla tai vastaavalla aineella. Tämän jälkeen on odotettava, että puhdistusaine ehtii haihtua.

Näytteen otto

Aiemmin valmiiksi tehty viljelyalusta asetetaan testilaitteen päällä olevaan koloon. Viljelyalustan läpinäkyvä kansi poistetaan ja tilalle laitetaan reiällinen alumiinikansi.

Painetaan "ON" kytkintä jolloin vihreä "SAMPLING" valo syttyy ja ilmankierto alkaa. Valon sammuminen viiden minuutin kuluttua kertoo näytteenoton päättyneen.

Alumiinikansi poistetaan, viljelyalusta nostetaan pois testeristä ja suljetaan läpinäkyvällä kannella. Kansi teipataan kiinni ja siihen merkataan kellonaika, päivämäärä ja näytteenottopaikka.

Idätys

Viljelyalustaa idätetään huoneenlämmössä 2 vuorokautta minkä jälkeen voidaan laskea punaisten bakteeriyhdyskuntien määrä. Kirkkaan punaiset pisteet lasketaan ja yhdyskuntien määrä merkataan muistiin.

Idättämistä jatketaan 3 päivää lisää (yhteensä siten 5) ja sen jälkeen lasketaan näkyvät home / hiiva yhdyskunnat. Ne tunnistaa harmaa-musta-valkoisesta väristä ja nukkamaisesta kasvustosta. Niiden määrä merkataan muistiin.

Jokaisesta bakteeriyhdyskunnasta ja homeyhdyskunnasta käytetään nimitystä CFU, colony forming unit.

Tulokset

Ensimmäisessä mittausvaiheessa, 2 vuorokauden kuluttua, viljelyalustalta löytyy 10 punaista pistettä mikä tarkoittaa 10 bakteeriyhdyskuntaa. Bakteerimääräksi saadaan 10 CFU / 500 litraa ilmaa eli 2 CFU / 1.000 litraa ilmaa.

Vastaavalla tavalla voidaan määrittää myös homeyhdyskuntien määrä.

Ilmanpuhdistuslaitteiden käyttöönoton ja rakennuksen muutostöiden vaikutuksia voidaan arvioida tekemällä identtiset testit ennen ja jälkeen muutostöitä.

Tulosten tulkitseminen

Bakteerit

Punaiset läikät kertovat bakteereista.

Homeitiöt

Valkoiset ja harmaat epäselvät tai nukkaiset alueet osoittavat homeitiöiden kasvua.

Teknisiä tietoja

Jännite 12V

Virta, lepotila 0,025A

Virta max 0,35A

Virta, käynnissä 0,25A

Ilmavirta 100 l/min.+/- 5 %

Materiaalina alumiini

Takuu: 12 kuukautta laitteen ostohetkestä, valmistus- ja raaka-ainevioille.